O nama - počeci i razvoj

 

Želeći otrgnuti od zaborava našu kulturnu baštinu na inicijativu  entuzijasta mještana  udareni su temelji Kulturno-umjetničke udruge „Zvona Zagore“ Mirlović Zagora – 16. rujna 2000. godine.

 

Bilo je to na povratku sa hodočašća iz Biskupije kod Knina kada su se vjernici  predvođeni tadašnjim župnikom fra Božom Čurčijom zaustavili autobusom u Konjevratima.  Svi su izašli iz autobusa a fra Božo je  je rekao Tonki Burić kako je ona najstarija  i  zna igrati pa  neka nauči mlađariju što su su svi nazočni prihvatili s oduševljenjem, uhvatili se za ruke i zaigrali starinsko kolo.

 

Animiranjem starijih u Udrugu  se uključio velik broj zainteresiranih različitih dobnih skupina pa su se uskoro  počele redovno održavati probe za folklornu sekciju.  Probe su se održavale najprije u vjeronučnoj župnoj dvorani a potom u prostorijama škole,  članstvo je bilo zadovoljno a poučavali su Martin i Jerko Burić kao i Zorka Matas.

 

Muškarci i djevojke prvi put su obukli narodnu nošnju te je prvi nastup uslijedio za misu Ponoćku – 24. 12. 2000. godine. Bio je to zaista lijep folklor ispred Crkve Marijina uznesenja kada se iza svete mise zaigralo starinsko kolo i zapjevala pjesma. Nakon toga uslijedio je prijem kod župnika fra Bože Čurčije i čestitanje Božića. I na dan Svetog Stjepana  folklorna grupa je bila u narodnim nošnjama pa su na obližnjem igralištu zaigrali kolo i zapjevali pjesme.

 

Folklorna skupina (16 žena i 6 muškaraca) bila je nazočna 05. siječnja 2001. zatvaranju jubilarne godine u Šibenskoj katedrali. Kako su Mirlovčani jedini sudjelovali u narodnoj nošnji,  bili su smješteni  u prezbiterij (kod oltara) u Katedrali. Gašenje svijeće pripalo je članicama Antei Burić i Terezi Krečak uz nazočnost dva pjevača: Martina Burića i Jose Kosora.

 

Nakon toga, uslijedilo je i službeni ustroj i registracija Udruge 06. siječnja 2001. godine, održana je Skupština i donesen Statut. Za predsjednika Udruge izabran gosp. Ante-Paško Maleš a za potpredsjednika Nediljko Madžar.  Održavale su  se redovito probe, uvježbavao se folklor, a uslijedili su i prvi nastupi na lokalnoj razini – crkveno pjevanje u Zatonu, Vukšić, Bračević, Pridragu, Popoviće, Kaštela, Slivno, Zlopolje, Radošić.

 

Nažalost, uslijedio je jedan kraći period raskola među članstvom, pa je došlo  do sazivanja nove Skupštine Udruge i  izbora predsjednika i ostalih tijela Udruge 2003. godine. Tako, za predsjednika je izabran Ivica Burić a za potpredsjednicu Tatjana Krečak. Održavava se 16. listopada 2004. godine Skupština Udruge na kojoj se donosi i novi Statut.   Udruga dobiva  novog predsjednika – Ivica Madžar, potpredsjednicu - Tatjana Krečak, voditelj za program i suradnju – Vinko Bulat kao i koreografa – Vuga Marin kao i tijela Udruge: upravni, nadzorni i umjetnički odbor. Dobiva se nova kontura Udruge, povećava se članstvo, ustrojava se folklorna sekcija,

pjevačka sekcija, dramska sekcija. Intenzivno se radi na uvježbavanju programa, adaptiranju i uređenju prostorija bivšeg poduzeća „9. maj“  a koje je Udruga dobila na korištenje te uz pomoć donatora i marljivih članova iste su adaptirane. Izvlače se i prikupljaju nošnje iz starih škrinja.  Potom slijede brojni nastupi diljem Lijepe naše. Prvi od njih bio je nastup Udruge na 6. smotri folklora Ličko-senjske županije 8. svibnja 2004. godine u Otočcu.  Do danas članovi Udruge nezaobilazni su sudionici  na svim značajnim smotrama folklora od županijske, međužupanijske do državne razine (Vinkovačke jeseni, Đakovački vezovi, Brodsko kolo, Međunarodna smotra folklora u Zagrebu) a izveli su preko 100 javnih  nastupa na priredbama, smotrama folklora,  manifestacijama te samostalnim cjelovečernjim programima.

 

Danas Kulturno-umjetnička udruga „Zvona Zagore“ okuplja članstvo mlađe, srednje i starije životne dobi iz naselja Mirlović, Radonić, Ostrogašica, Podumci i Pokrovnik te spada u  jedno od najboljih i najuspješnijih društava u Šibensko-kninskoj županiji.